Hej
Vi har väl aldrig haft så mycket äpplen som i år. När våra är klara så tänker jag baka äppelpaj, göra äppelmos och världens godaste äppelkaka! Den måste ni bara prova. Jag hittade receptet här för några år sedan och har sedan gjort om det en aning efter min smak. Här kommer receptet, godast blir den om den får stå någon dag extra i kylen.
Ingredienser:
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vanlijsocker
150 gram smör (rumstempererat)
2 dl strösocker
3 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Gör så här:
Ställ fram smöret i god tid så det hinner bli lite varmt. Skala äpplena
och skär dem i mindre fyrkantiga bitar. Lägg äpplena i en bunke och vänd runt med socker,
kanel och vaniljsocker. Blanda noga, låt dem gärna ligga och marinera en
stund i skålen. Starta ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker så att det
blir vitt och luftigt (jag använder elvisp). Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en
slät smet. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner det i
smeten, tillsätt mjölken därefter. Rör, inte vispa. Klä in en rund
springform som är ca 25 cm med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela
äppelbitarna ovanpå och häll över "marinaden" som blev över. Grädda i
175 grader i ca 40-50 minuter. Jag brukar grädda kakan näst längst ner i
ugnen. När kakan är klar så låt den svalna på bänken innan du ställer in
den i kylskåpet. Dekorera gärna kakan med florsockerglasyr och
pärlsocker. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar